С наближаването на Коледните празници един от най-универсалните, а и разпространени идеи

...
С наближаването на Коледните празници един от най-универсалните, а и разпространени идеи
Коментари Харесай

Коледна звезда – красиво, но капризно цвете

С наближаването на  Коледните празници  един от най-универсалните, а и публикувани хрумвания за подарък, е цветето  Коледна звезда .
Със своите червени листа, които производителите доукрасяват с брокат и неестествен сняг, цветето е отличен придружител на коледната софра.
Ако в миналото сте отглеждали или подарявали такова цвете, ще знаете, че то не е за всеки собственик поради извънредно капризното си развъждане.
Всъщност Коледната звезда няма нищо общо с Коледа.
То е  родом от Мексико  и в природата се среща в две разцветки – бледожълто и алено, само че с годините производителите са основали хибриди, вследствие на които към този момент може да се срещне в бяло, розово, наситено жълто.

В истинският си тип цветето съставлява шубрак с височина до 3-4 метра.
Първите растения са пренесени в Европа през 1843 година в саксия, със стъбълце, високо единствено 40 см. Като декоративно саксийно растение е селектирано за първи път в Америка и от този момент става известно по целия свят като знак на Коледа.

Поради огромния интерес и търсене, цветарски компании в Съединени американски щати, Холандия и Германия непрестанно работят върху нови селекции на растението.
Същинският цвят съставлява няколко дребни цветчета, ситуирани в средата на цветната розетка. Цъфти от декември до февруари.

Получава името си „ звезда “ заради това, че цъфти по време на Коледа и че прицветниците образуват формата на звезда.

Известно е и като Витлеемска звезда и Рождественска звезда.

Растението е отровно, сокът му провокира кожни раздразнения.

Отглеждането му, обаче, е същинска просвета – доста редки са случаите на такова цвете, харизано или купено по Коледа, да оживее до лятото.

Коледната звезда развива листна маса през лятото, когато денят е дълъг, и стартира да цъфти през зимата, когато денят е по-къс.
Растението има потребност от задоволително светлина и температури от 17 – 21 °С през нощта и 20 – 24 °С денем.
Трябва да се заобикаля директната слънчева светлина в помещението, течение или близостта с отоплителни уреди.

Опитните градинари поучават да предприемете следните стъпки, в случай че желаете Коледната звезда да ви радва през цялата година:

Щом ви подарят Коледна звезда, неотложно я извадете от целофановата опаковка. Поставете я на южен или югоизточен прозорец като внимавате листата й да не се допират до стъклото или до околни предмети.

Поливайте я с по-топла вода (около 25-35 градуса) и по този начин, че почвата да е влажна, само че не подгизнала. Два пъти в месеца можете да я подсилвате с тор за листно-декоративни растения.

След като прецъфти и окапят цветните листа, изрежете цветето на 10 см от корените, и го поставете за 2 месеца в по-хладно помещение с по-рядко поливане.

Това е наложителната „ отмора “ на Коледната звезда.

Около месец март пресадете Коледната звезда в по-голяма саксия и в богат на хранителни субстанции торфен субстрат, който ще й помогне да разшири корените си в новата саксия.

Щом цветето се разсъни, поливайте постоянно.

През лятото  цветето умерено може да живее на балкона  или на двора.

Най-важното през този интервал е да й се обезпечи дневен и нощен режим: Коледната звезда е растение на късия ден и, с цел да й осигурите верни условия за разцвет, всяка вечер от октомври натам я местете на безспорна мрачевина (в килер, долап, може да я покривате с мрачен найлон или кашон).

Редувайте този режим до Коледа, когато цветето ще ви възнагради още веднъж с красивите си цветни листа. Задължително е подхранването с листен тор за цъфтящи растения.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР